SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy b

  • Czy wapń wpływa na przyswajanie żelaza?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 976 Data: 2021-11-05 14:43:19
  • [...] który staje się zagrożeniem dla zdrowia (rośnie ryzyko sercowo-naczyniowe). Podobnie negatywnie na jakość snu wpływa etanol. Dlatego używanie Ashwagandhy, melatoniny, witaminy D, magnezu, potasu czy l-tryptofanu może być tak przydatne. W jednym z badań podawanie więcej niż 1 g l-tryptofanu miało wyraźny wpływ na skracanie czuwania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1313 Data: 2022-07-02 06:34:16
  • [...] i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Najbardziej godna uwagi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1398 Data: 2021-08-16 20:09:19
  • Czy olej lniany może zastąpić olej rybi?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się zastąpić. W przypadku rezygnacji z ryb i owoców morza pomija się nie tylko cenne białka, aminokwasy, czy witaminy i składniki mineralne, ale również drogocenne kwasy tłuszczowe: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które są niemal ekskluzywne dla tej grupy produktów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1169 Data: 2021-09-14 09:03:28
  • Czy warto jeść awokado? Awokado dla zdrowia i urody!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smacznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Awokado jest bogate w sterole roślinne związki, które jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu. Zawiera ono również witaminy i minerały, w tym witaminę E, magnez, witaminę C, kwas foliowy i cynk. Dostarcza nawet więcej potasu niż bogate w ten pierwiastek banany. Mniejsze ryzyko chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 916 Data: 2022-08-23 12:25:25
  • [...] w pożywieniu, to jednak jest dość słabo wchłaniane. Suplementacja zatem jest tutaj dobrym rozwiązaniem. Aby poprawić wchłanianie, można dodatkowo uwzględnić suplementowanie witaminy C, D, witamin z grupy B, z magnezem, kolagenem oraz cynkiem. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś MSM, to zanim sięgniesz po dawkę 3 g, zacznij od mniejszej porcji i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2534 Data: 2019-10-24 11:59:35
  • [...] tłuszczy na wrażliwość insulinową i ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Między innymi z tych przyczyn poleca się stosować dietę opartą o produkty niskoprzetworzone, bogate w witaminy, składniki mineralne, czy tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym, czyli przeciwnym do tłuszczy trans. Im wcześniej zrezygnuje się ze spożywania utwardzonych olejów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3901 Data: 2021-09-08 13:06:01
  • [...] Napis "o smaku goudy" zachęca do spróbowania. Patrząc na skład, widzimy, że jest to woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10310 Data: 2022-03-03 14:34:00
  • Miód kremowany - bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z czego większość stanowią glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w nim olejki eteryczne, naturalne barwniki, składniki mineralne i witaminy. Warto zaznaczyć, że miód jest naturalnym antybiotykiem, gdyż zawiera m.in. lizozym, apidycynę czy oksydaze glukozy, która powoduje powstanie nadtlenku wodoru (wody [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1119 Data: 2021-07-21 13:59:12
  • [...] układu immunologicznego. Ponadto znane są z licznych interakcji z układem nerwowym. Usprawniają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także produkują niektóre witaminy. Bakteriami probiotycznymi, o których w dietetyce mówi się najwięcej, są m.in. bakterie z rodzajów Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Głównymi źródłami bakterii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1644 Data: 2021-12-27 17:50:37
  • [...] niezbędnego np. do prawidłowej pracy mięśni. Pełni również rolę antyoksydacyjną i chroni przed skutkami zdrowotnymi nadmiaru wolnych rodników. Dodatkowo regeneruje poziom witaminy E w organizmie. Efektywność działania Co-Q10 spada z wiekiem, gdyż dochodzi wtedy do uszczuplenia jego zasobów w organizmie. To objawia się zwiększoną podatnością na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1647 Data: 2022-01-25 09:13:19
  • O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3279 Data: 2017-05-17 08:44:10
  • Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie  Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6536 Data: 2020-11-01 08:42:17
  • [...] Przeziębienie to potoczna nazwa na zaburzenie stanu zdrowia wywołane infekcją, uprzykrzające życie najczęściej w okresie od jesieni do wiosny, kiedy to np. ubożeją zapasy witaminy D w organizmie. Z reguły są to infekcje wirusowe, a do grona wirusów odpowiedzialnych za nasze złe samopoczucie zalicza się m.in. rinowirusy (najbardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1017 Data: 2022-03-21 15:25:57
  • FRULOVE - przepyszne musy owocowe bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] krwionośny. Maliny i jagody słyną natomiast z wysokiego udziału antyoksydantów. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jednak owoce te to również witaminy oraz błonnik, które są niezbędne do odżywienia organizmu i prawidłowej pracy układu trawiennego. Idealny dodatek do wielu potraw FRULOVE to idealny dodatek do wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 677 Data: 2023-07-18 03:30:54
  • Ludzie bardzo często przywiązują ogromną wagę do swojego wyglądu, w tym szczególnie do kondycji włosów. Z tego powodu, wiele osób odczuwa znaczny niepokój, gdy zaczynają się pierwsze problemy z ich przerzedzaniem, wypadaniem, słabszą kondycją. Problemy ze zdrowiem włosów są jedną z najbardziej uciążliwych przypadłości znacznej liczby kobiet i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 826 Data: 2023-08-11 15:08:21
  • Arthur Peacock to 84-letni kulturysta i emerytowany stolarz z Jackson. Jest jednym z najstarszych Pro kulturystów na świecie. Startuje od ponad 50 lat w zawodach i zdobył aż 150 nagród w kulturystyce! Arthur krótko służył w siłach powietrznych Wielkiej Brytanii Royal Air Force, a w późniejszym czasie zamieszkał w Kalifornii, gdzie wciągnął się w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8292 Data: 2019-05-04 21:42:58
  • [...] 19%), kwasów omega-3 pochodzących od zwierząt morskich (redukcja ryzyka o 14%), kwasu foliowego (redukcja ryzyka o 32%), produktów pełnoziarnistych (redukcja ryzyka o 19%), witaminy E i C w diecie (redukcja ryzyka o 20-23%), beta karotenu (redukcja ryzyka o 27%), umiarkowana ilość alkoholu (redukcja ryzyka od 29 do 31 %), owoców (redukcja ryzyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2585 Data: 2020-06-02 17:03:22
  • [...] G NUTS – granola orzechowa na bazie płatków owsianych, migdałów, orzechów nerkowca, ziaren słonecznika, siemienia lnianego, suszonych owoców i produktów pszczelich. Energia, witaminy i zdrowie Te wyśmienite granole to prawdziwy zastrzyk energii, witamin i dawka wielu substancji prozdrowotnych dla naszego organizmu. W mieszankach tych znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4234 Data: 2021-10-04 07:29:43
  • [...] innych produktów wykazujących działanie prozdrowotne. Dla dodatkowej porcji związków hamujących mikroorganizmy wymieszać można miód z czosnkiem. Aby dostarczyć więcej witaminy C i antyoksydantów pomyśleć można o dodaniu do tego natki pietruszki, czy tymianku. Jeżeli smak takiej mieszanki nie przypada do gustu, rozważyć można zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3397 Data: 2021-10-04 16:45:37